Супер беше Здравко, ама…

Симона Коцевска Автор Изминатава сабота, едно од поголемите случувања во нашиот град беше концертот на една од најголемите југословенски ѕвезди, Здравко Чолиќ. Првично не мислев да одам, но другарка ми запна, а кога таа ќе[…]

Долга кратка приказна

Правиме идеали од ситуации, од луѓе, од замислата за совршен живот, а всушност се бараме себеси. Симона Коцевска Автор Оценка на филмот од 1-10 7 Вчеравечер во Кинотеката на Македонија имавме можност да погледнеме еден[…]

Цела недела гага дански филмови

Место: Кинотека на Македонија Која е формулата за успешен филм, посебно во европските кинематографии, чии успеси не секогаш се мерат со гледаноста и заработувачката на кино-благајните? Има една изрека во српскиот јазик, која гласи „Просто[…]

Оче Тајлер, грешев!

Пејачот на Аеросмит, Стивен Тајлер платил 80 долари за да стане свештеник на Универзалната црква на животот, и сега може легално да венчава двојки ва САД. Првиот брак се склучил викендов, а новопечениот поп го завршил[…]

Почувствувајте го Амстердам во Скопје

Бенд: Mauskovic Dance Band Место: МКЦ – Cinedays Film Festival 2018 Влез: Слободен Датум: 13.11.2018, 23:00 По спектакуларната најава за „Cinedays Festival of European Film“, МКЦ ни приредува уште еден спектакл најавата за гостување на[…]

Да се сетиме на Милан од ЕКВ

Cinedays Festival of European Film Датум: 16.11.2018 Време: 23:00 По повод 60 години од раѓањето на Милан Младеновиќ (1958, Загреб), во Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје ќе се  одвива мултимедијална програма со насловот „Сеќавање[…]

Бојаџи на парчиња

Рецензија за филмот „Ругање со Христа“ на режисерот Јани Бојаџи Сунчица Уневска Рецензент Веднаш на почетокот да расчистиме. За филмот „Исмевање (Ругање) со Христос“, не би пишувала рецензија. Да се напише рецензија за едно дело,[…]