На мапите им се кратки нозете

Светот не е баш онаков каков што ни се чини. Големината на мапата која секојдневно ја користиме е заснована на Меркаторовата проекција од пред 450 години. Дури и „Гугл Мапс“, до пред неколку месеци, ги[…]

Од крајност во крајност

Заливот Фунду се наоѓа на северниот дел од атлантскиот брег на САД. Познат е по највпечатливите морски мени на светот и е најдобро место за посматрање плими и осеки. За време на циклусот, во заливот[…]

Кога Боб Дилан слушнал за смртта на Пит Маравиќ

Познавачите на кошаркарските случувања и хроничарите на оваа игра овојпат нè потсетуваат на Србинот Пит Маравиќ-Пиштол. „Кога се зборува за Србите во НБА, секогаш се започнува најпрво од Пит Маравиќ, или можеби од неговиот татко[…]

Овие денови нешто слабо спиете

На 17 јануари 1940 година, Сталин ја потврдил пресудата за вкупно 346 истакнати граѓани, вклучувајќи го и театарскиот режисер Всеволод Мејерхолд, поранешниот шеф на НКВД Николај Јежов и писателот Исак Бабељ. Сите биле стрелани. Бабељ[…]

Москва V.S. Цариград

По значајните датуми како што се 16 јули 1054 година кога христијанството се подели на источно и на западно, како и 31 октомври 1517 година кога западот се подели на католици и протестанти, овој 15[…]

Како да станеш милионер за 0,1 секунди?

Градоначалникот на Чикаго има сериозен проблем со јавноста откако одлучи траењето на жолтото светло на семафорот да го намали од 3 на 2,9 секунди. Околу 77.000 луѓе од градот имаат зошто да му се гневат.[…]

Свештеникот, демонот и педерот

Што се добива кога еден опседнат човек со демонот на хомосексуалноста ќе се сретне со обучен свештеник за избивање на педерлукот во луѓето?

Бонд, жени и алкохол

Како Бонд, Даниел Крег пие неспоредливо многу алкохол во однос на неговите претходници, ама за тоа па има освоено најмалку девојки споредено со другите. Еве како стојат другите бројки.

Врската помеѓу лимонот и мафијата

За најславната криминална организација на светот се знае уште од 1870 година кога еден сицилијански газда запишал дека локалната банда толку многу му ја загрозила работата што тој морал да побегне од островот.

Да се земеме за да се разведеме

Идејата за привремен брак веќе ја има кај дел до Шиитите кои го практикуваат обичајот „брак од задоволство“, кој дозволува заедницата меѓу мажот и жената да се растури на однапред одреден датум.